ARTIST INTRODUCTION / UG-JARTSA

The Painter, 2017

UG Jartsa will be our first artist-in-residence at Oulu-AiR and will begin his residency on the coming Monday. UG Jartsa began creating digital art after investing on a digital drawing pad in 2005 and has stayed on that road ever since experimenting with Photoshop and Illustrator. His work is playful and skilfully layered, filled with details which with each inspection will reveal themselves to the viewer.

‘My process usually begins from a faint idea of… something. The idea can be visual or conceptual but from there I start building up more layers and defining this raw ‘shady’ piece. I work fast, so some of the pieces end up being quite surreal but beneath the surface there’s an underlying message.’

Lately, UG Jartsa has embraced the physical instead of the digital in his practice. UG Jartsa has been experimenting with acrylics and spray paint, painting on found objects, still holding onto his fast pace working style. During the residency he intends to keep exploring painting’s physical nature and intends to paint as much as he can and see where this phase takes him.

Desolation Angel, 2020

Ensimmäinen taiteilijamme UG Jartsa aloittaa Oulu-AiR:ssa tulevana maanantaina. UG Jartsa on luonut digitaalista taidetta vuodesta 2005 lähtien investoiduttuaan digitaaliseen piirustuspöytään ja on pysynyt sillä tiellä siitä lähtien käyttäen Photoshop ja Illustrator ohjelmia. Hänen työnsä ovat leikkisiä ja monitasoisia, täynnä pieniä yksityiskohtia, jotka paljastuvat katsojille vasta monennen katselukerran jälkeen.  

’Prosessi alkaa yleensä jostain häilyvästä idean raakileesta. Se raakile voi olla visuaalinen tai konseptuaalinen, mutta sen päälle alan sitten rakentamaan. Työskentelen yleensä aika nopeasti joten työt tuppaavat olemaan siksi melkoista tajunnanvirtaa, mutta pinnan alla yleensä on jokin viesti.’

Viimeaikoina UG Jartsa on siirtynyt digitaalisesta maailmasta fyysiseen ja on työskennellyt maalauksen parissa käyttäen akryyli ja spray maaleja. Työskentelypintana hän on käyttänyt löytämiään hylkytavaroita kaappinovista vanerin palasiin, pitäen silti kiinni nopeasta työtahdistaan. Residenssin aikana hän aikoo jatkaa tämän fyysisen luonteen tutkimista maalaamalla mahdollisimman paljon ja katsomalla mihin nämä tuotokset vievät hänen praktiikkansa.

Merging Chambers, 2021
Studio view, 2021

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: